Jan De Maeseneer

Jan De Maeseneer

Jan De Maeseneer, geboren op 2 oktober 1986 te Vilvoorde, blies zijn eerste noten op 6-jarige leeftijd in het jeugdatelier van Brassband Hombeek. Beginnend op de cornet kreeg hij les van Luc van Humbeeck en Michel Leveugle. Later ruilde Jan zijn cornet in voor de euphonium. Hierin kreeg hij les van verschillende leraars o.a. Ben van Lombeeck, Luc Vertommen, Ben Haemhouts en André van Driesschen. In het jaar 2000 won hij de wedstrijd van de Brassbandfederatie in de categorie tot 14 jaar. Op 17-jarige leeftijd besloot Jan te gaan studeren aan dé Kunsthumaniora te Antwerpen waar hij werd onderwezen door Bart van Neyghem, solo-tubist aan het groot harmonie-orkest van de Gidsen.
In 2005 schakelde Jan over op de tuba. Hij studeerde in het jaar 2006 af aan dé Kunsthumaniora en startte ditzelfde jaar zijn hogere muzikale studies aan het Koninklijk Vlaams conservatorium van Antwerpen, waar hij werd onderwezen door Hendrikjan Renes, solo-tubist van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Jan werd dit jaar ook laureaat van Axion Classics.
Deze jonge muzikant is ook verbonden aan tal van orkesten, zowel in de hafabra als in de symfonische wereld. In 2009 volbracht hij zijn stage aan het Vlaams Radio Orkest (nu Brussels Philharmonic), waar hij ook nog verdere producties als freelancer meespeelde. In het jaar 2009 speelde hij ook mee in de gelegenheidsbrassband van het West-Deutsche Rundfunkorchester .In 2010 speelde hij mee in de nieuw gecomponeerde kinderkameropera "Orphelie" geschreven door Axelle Kennes. Nog in 2010 deed hij auditie voor de stage-plaats in de Filharmonie te Antwerpen en won deze ook. Hij volbracht zijn stage dan ook met grote onderscheiding. In 2011 kreeg Jan ook de kans om enkele producties mee te spelen met de Koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht.
Op het einde van het schooljaar 2011 slaagde Jan met onderscheiding in zijn conservatoriumopleiding en mag zich dus Master in de muziek noemen. Datzelfde jaar startte hij samen met nog enkele gemotiveerde professionele muzikanten het koperkwintet Cyprium V op.
Sinds 2012 is Jan als tuba-speler verbonden aan de koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht, waar hij sinds 2016 ook een solist bastuba is.
Sinds 2013 is hij ook gestart met componeren. Hoewel Jan hierin autodidact is werden zijn composities al opgepikt door muziekuitgeverij BVT-music, ook kan je hier arrangementen van zijn hand vinden.
Sinds 2015 werd Jan vaste tuba-speler bij het Ensemble de Cuivres de Belgique, een groot koper-ensemble bestaande uit solisten van de verschillende professionele orkesten in België. Dit ensemble verzorgt concerten in zowel binnen als buitenland.
Sinds 2018 werd Jan gevraagd om artiest te worden voor het merk Adams, sinds dat jaar hoort u hem dus aan het werk op zijn favoriete bastuba: de Adams tuba, meer bepaald de Adams F tuba solo en de Adams C tuba 6/4 speelt.
In 2020 sloeg Jan de handen in elkaar met enkele andere Adams artiesten, zo kwam ACT4 (Adams Custom Tuba Quartet) ten tonele. Hij wordt hierin vergezeld door andere fantastische muzikanten zijnde Olivier Haas, Frederik Leroy en Frank Vantroyen. Het ensemble wenst graag de tuba en het euphonium in de spotlights te zetten d.m.v. masterclasses en concerten.
In 2021 kreeg Jan ook de kans om naast het klassieke repertoire zijn horizonten te verruimen op sousafoon bij het dynamische ensemble Mina’s House Rats waar er voornamelijk pop, jazz, ska en funk op het repertoire staan.
Dirigeren is ook een heel grote passie van Jan. Hij studeerde 5 jaar directie, als bijvak, aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Dirk De Caluwé en Steven Verhaert. Zijn interesse in het dirigeren werd zo groot dat hij sinds 2013 een opleiding hoofdvak Hafabra-directie startte aan het Lemmensinstituut bij Ivan Meylemans en Jan van der Roost. In 2016 rondde hij deze studie af met onderscheiding.
Jan is heden ook praktiserend dirigent bij 3 orkesten: Koninklijke fanfare De Vrije Belgen uit Sint-Martens Bodegem, het Alumni Harmonie-orkest te Leuven en Brassband Zuid Limburg. 

Copyright 2022 @ Brassband Zuid-Limburg vzw

AI Website Generator