Brassband Zuid-Limburg

Mobirise

Op 15 januari 2020 kwamen 4 enthousiaste koperblazers uit de regio Zuid-Limburg bij elkaar om het idee van een brassband te bespreken. Aangezien in de regio Zuid-Limburg deze blaasmuziekvorm nog niet werd aangeboden, dachten ze dat de tijd rijp was om met een initiatief te starten. Contact werd gelegd met een aantal bevriende en gekende koperblazers en slagwerkers om hun interesse af te toetsen. De balans bleek positief en enkele dagen later, op 29 januari 2020, troffen 13 kopermuzikanten elkaar voor een eerste repetitie onder de tijdelijke leiding van Kenny Bloemen. De sfeer zat goed, en iedereen was enthousiast. Na 5 repetities strooide COVID-19 roet in het eten, en pas eind augustus kon er weer samen gerepeteerd worden. Jan De Maeseneer werd ondertussen aangesteld als vaste dirigent. Het orkest groeide al snel tot 20 muzikanten, maar opnieuw 5 repetities later werd de werking noodgedwongen op non-actief gezet door een tweede golf in de pandemie.
Uiteindelijk kon het orkest eind mei 2021 een tweede doorstart nemen. Opnieuw slaagden de vereniging erin nog enkele muzikanten aan te trekken, waardoor een volledige bezetting zo goed als een feit was. Voortaan gingen we ook officieel door het leven als vzw Brassband Zuid-Limburg.
Een eerste mijlpaal diende zich aan. Op zondag 12 september 2021 speelde de Brassband haar eerste concert op de Boerenmarkt in Nieuwerkerken. In de blakende zon en voor een overvol plein maakte de buitenwereld kennis met het orkest.
Enkele weken later, op 17 oktober en 21 november vroegen wij de mening van een professionele jury tijdens respectievelijk het Vlamo-evaluatieconcert in Tienen en de Vlamo-orkestwedstrijd in Leuven. De lovende verslagen gaven een boost aan dirigent en muzikanten om de ingeslagen weg verder te zetten.
Het enthousiasme was echter van korte duur, want onmiddellijk na het concert in Leuven sloeg de pandemie opnieuw toe. Voor een 3de maal in het korte bestaan moest het orkest met verplichte rust om uiteindelijk opnieuw van start te kunnen gaan vanaf 2 februari 2022. Een symbolische datum die hopelijk het definitieve startschot betekent voor een lange, muzikale en vreugdevolle toekomst.
Het is op z’n zachtst gezegd dan ook een uitdaging om in deze tijden een nieuwe vereniging op te richten. Dit niet alleen omwille van de gekende epidemiologische omstandigheden, maar ook om de nodige geëngageerde muzikanten bij elkaar te krijgen én te houden. Brassband Zuid-Limburg heeft zich dan ook als doel gesteld om de koperblaasmuziek te promoten door het brengen van kwalitatief afgewerkte en diverse muziek, zodat zowel muzikanten als publiek een fijne muzikale ervaring kunnen beleven. 

Copyright 2022 @ Brassband Zuid-Limburg vzw

HTML Maker